Easy Gold Chart

Friday, May 27, 2011

Tafsir Mimpi Kitaran Nabi Yusof Mengenai Ekonomi

Ape kabar para pembace semue..dah lame rasenyer tak menulis blog nih..
tapi hari nie..saya nak berkongsi maklumat yang agak penting jugak
engkorang penah dengan JOSEPH CIRCLE?
ha..elok lah buat research sendiri..sebab kalo belaja kat universiti pon lecture tak nak
bagi ilmu tu bulat2..pepandai la enkorang carik sendiri..supaya engkorang semua tak lupe
akan ilmu yang di carik..

ape pon info di adalah dipetik dari satu blog lain..berikan credit pada pemilik asal info nih..


"Yusuf, hai orang yang amat dipercaya, terangkanlah kepada kami tentang tujuh ekor sapi betina yang gemuk-gemuk yang dimakan oleh tujuh ekor sapi betina yang kurus-kurus dan tujuh bulir (gandum) yang hijau dan (tujuh) lainnya yang kering agar aku kembali kepada orang yang mengutusku itu, agar mereka mengetahuinya."

Yusuf berkata: "Supaya kamu bertanam tujuh musim(lamanya) sebagaimana biasa; maka apa yang kamu tuai hendaklah kamu biarkanlah ia pada tangkai-tangkainya kecuali sedikit untuk kamu makan.

Kemudian sesudah itu akan datang tujuh musim yang amat sulit, yang menghabiskan apa yang kamu simpan untuk menghadapinya (tahun sulit), kecuali sedikit dari (bibit gandum) yang kamu simpan.

Kemudian setelah itu akan datang tahun yang padanya manusia diberi hujan (dengan cukup) dan di masa itu mereka memeras anggur." (Surah Yusof : 46-49)


so..Pemilik asal info ini..telah membuat kajian ape yang telah berlaku di Malaysia..berikutan catatan sejarah di atas..



Ayat ini menerangkan tafsiran daripada Nabi Yusuf semasa beliau di dalam penjara keatas mimpi Raja Mesir. Raja mesir bermimpi tentang 7 ekor sapi betina yang gemuk dan 7 ekor sapi betina yang kurus serta 7 butir gandum yang hijau dan 7 butir gandum yang kering.

Tafsiran tentang Mesir akan berhadapan dengan 7 tahun musim kemarau yang teruk selepas 7 tahun musim subur serta nasihat dari Nabi Yusof yang meminta Mesir menyimpan hasil makanan untuk menghadapi musim kemarau berjaya menyelamatkan Mesir daripada menerima kesan buruk akibat kemarau tersebut dan natijahnya, Nabi Yusof telah dibebaskan dari penjara dan dilantik sebagai pembesar Mesir.

Dari ayat ini juga dapat kita lihat mukjizat Al-Quran iaitu menceritakan tentang sejarah masa lampau dan hasil dari pengkajian mendalam terhadap ayat ini jugalah merungkai satu lagi bukti mukjizat al-Quran iaitu menceritakan tentang perkara yang akan berlaku.

7 tahun subur dan 7 tahun kemarau serta 7 tahun yang subur semula telah berlaku pada hari ini dalam bentuk ekonomi dunia. Kronologinya, saya tunjukkan melalui kitaran ekonomi di Malaysia bermula pada tahun 1969.

::Kitaran Kemarau/Bear Run::
1969-1975 (6+ tahun) > Selepas pilihanraya, berlakunya peristiwa 13 Mei hasil ketidakseimbangan stratifikasi ekonomi kaum di Tanah Melayu yang seterusnya melihat DEB diperkenalkan serta FELDA dan FELCRA diperkenalkan. Pada waktu ni mmg susah beb. Disebabkan ekonomi negara yang telah disetkan penjajah dari awal, kesannya, negara mengalami kitaran kemarau ekonomi. Korang sure tau keadaannye mcm mn. Tgk crite Spiderman Bilut. Ade la ditunjukkan sket keadaan pada waktu permulaan FELDA diperkenalkan. Teroka tempat jin bertendang!

::Kitaran Subur/Bull Run::
1976-1982 (6+ tahun) > Hasil FELDA dan FELCRA dikeluarkan dan pada waktu ni, harga getah melambung tinggi. Begitu juga dgn kelapa sawit. Waktu ni, sape2 yang usahakan kebun getah, duit seringgit kertas tu buat untuk gulung tembakau, pastu cucuh api, isap. Korang nak try buat time skarang. Try la gulung seringgit, buh tembakau, pastu isap kat Subaidah dan buat muke poyo blagak gila (tapi aku rasa, dengan kenaikan harga rokok skarang, kepada sape2 isap rokok tu, rasenya same la mcm org dulu tu yg bubuh tembakau dalam gulungan duit dan bakar. Kire la sendiri sebatang rokok harga brape skarang)

::Kitaran Kemarau/Bear Run::
1983-1989 ( 6+ tahun) > Waktu ni berlaku kemelesetan ekonomi dunia dan pengangguran banyak berlaku kat Malaysia. Harga getah yang tinggi dah jatuh serendah rendah nye menyebab yang isap rokok pakai duit kertas kembali kepada daun kelapa. Rizalmat, membe sekelas aku suka isap rokok daun. Mcm org tua.

::Kitaran Subur/Bull Run::
1990-1996 ( 6+ tahun) > Economic boom di Malaysia ketika Anwar Ibrahim memegang jawatan sebagai menteri kewangan dan TPM yang menunjukkan kadar kenaikan ekonomi sebanyak purata 8% setahun. Waktu ni, korupsi pun tak banyak berlaku lagi dalam kerajaan.

::Kitaran Kemarau/Bear Run::
1997-2003 (6+ tahun) > Waktu ni, usah dikenang la. Kesan dari permainan matawang oleh Pakcik Soros menyebabkan berlakunya kejatuhan matawang disamping kemelesetan ekonomi yang teruk. Pengangguran bersepah, ramai pekerja kena buang. Kompeni baru nak bangun jatuh tersungkur, kompeni yg besar terpaksa dikecilkan utk kurangkan kos. Beberapa negara terpaksa meminta bantuan IFC yang sememangnya merupakan bala kepada bala yang sedia ada (mase ni aku tabik che det sebab pendirian dia taknak minta bantuan kepada IFC). Korang tengok kesannya kepada Indonesia sudah..

::Kitaran Subur/Bull Run::
2004-hujung 2008 (4 tahun) > Kebanyakan industri pulih selepas serangan matawang. Di Malaysia, trend side income dengan buat MLM dah menjadi semakin popular kerana ramai dah sedar tentang keperluan mencari extra income setelah menghadapi kesan ekonomi 97-03. Ekonomi semakin kukuh. Pada hujung 2007 lalu, dapat dilihat nilai index ditutup pada kadar yg paling tinggi dalam sejarah Malaysia (bukan dunia eaa). Sape yang melabur kat unit trust ke, mmg buat duit.

::Kitaran Kemarau/Bear Run::
2009-2016?-Kejatuhan 2 syarikat kewangan US mula memberi kesan yang sgt dasyat. Kejatuhan indeks saham serta matawang berlaku diseluruh dunia. Berguling sape yang main stock market. Pakar ekonomi US mengatakan bahawa kejatuhan ekonomi pada waktu ini adalah lebih teruk daripada apa yang berlaku pada tahun 1930 (Great Depression) dan ianya akan berlanjutan sehingga 4 ke 7 tahun. Waktu ni jugalah yang dikatakan akibat daripada BABY BOOM di US selepas World War 2.Korang dah bersedia??Aku gred pada waktu ekonomi meleset..Start menyimpan sepanjang kejatuhan ekkonomi ni.

::Kitaran Subur/Bull Run::
2017-2023 - Ekonomi pulih semula. No wonder la Che Det duk kata wawasan 2020 pada waktu tampuk pemerintahan dia dulu. Wawasan 2020 dapat dicapai la bila ekonomi global seimbang dan stabil dan pertumbuhan ekonomi negara pula memberangsangkan setiap tahun. "Start membeli pada awal bull run dan start menjual pada pengakhiran bull run". Taktau la lepas ni trend ape plk yang tumbuh kat Malaysia. Lagi byk la skim 4D, MLM, tumbuh agaknye.

Daripada kronologi ekonomi yang terjadi kat Malaysia ni, jelas lah bahawa Kitaran Nabi Yusof terbukti dan seterusnya dapat membantu kita meramalkan tentang waktu kenaikan serta kejatuhan ekonomi supaya kita bersedia untuk menghadapi recession yang semakin teruk.
Pesanan Saya : Maka..Simpanlah Dinar Emas &  Dinar Iraq
Rafie Yacob : 0132598005
Miliki Emas Sebagai Pelaburan Anda..Sekarang.

Sunday, April 3, 2011

Faktor - Faktor Kenaikan Harga Emas

Ramai orang bercerita tentang kenaikan harga emas setiap tahun..ini dipengaruhi oleh beberapa sebablah..
terdapat 6 sebab yang utama menyebabkan kenaikan harga emas ini..
Cube lihat Gambar dibawah..

Jadi..terdapat 6 sebab..dan ini semua memacu harge emas meningkat dari semasa ke semasa..
Anda masih tidak terlambat..jangan biarkan anda ketinggalan menceburi bidang pelaburan emas ini..

Pesanan saya:
Mulakan langkah pertama anda sekarang..dengan menghubungi saya di :-

  1. Telefon : 013-2598006
  2. Email : Piezzahut@yahoo.com
  3. Facebook : http://www.facebook.com/profile.php?id=100001901316452
untuk mendengar taklimat /penerangan mengenai Perniagaan & Pelaburan Emas,saya akan dedahkan  teknik "Proven Tested" menjana keuntungan dari Pelaburan Emas tanpa melibatkan Manipulasi ArRahnu.

Monday, March 14, 2011

Tsunami Jepun & Kesanya Terhadap Kehidupan

Assalamualaikum ..& Salam 1 Negara bagi para pembace semue..

Hah..baru-baru nie dunia telah di gemparkan berlakunya bencana tsunami yang telah melumpuhkan negara Jepun,kesan daripada ini..Jepun telah mengistiharkan darurat di wilayah berkenaan

mari kita fikirkan secara mudah..

  1. Sistem bandaraya lumpuh..kegagalan pihak bank beroperasi bermakna kita tidak boleh mengeluarkan duit kita dari mesin ATM.
  2. Aset harta bagi tanah rumah & tanah di wilayah tersebut mengalami susut nilai..menjurus kepada Rugi!
Rumah dah runtuh, tapi loan bank camne? insurance confem tak nak cover..
  1. Pemegang atau penyimpan Emas & Perak, pada waktu ini..adalah amat sesuai mencairkan /menjualkan bagi mendapatkan duit untuk keperluan sara diri
  2. Permintaan Barangan keperluan harian/ barangan Am/ Makanan juga akan meningkat,dan kekurangan bekalan akan menjurus kepada Inflasi atau Deflasi

Ape pon waktu-waktu yang sukar begini tidak terjangkau oleh imiginasi fikiran saya..saya hanya mampu memikirkan secara logik tentang gambaran ape yang berlaku di sana.

Ape yang pasti..sebuah kehidupan yang baru perlu dimulakan.Ternyata kemewahan harta benda, kereta mewah, barangan elektrik berjenama,pakaian berjenama tidak memberi apa-apa erti..melainkan dapat meneruskan survivor untuk terus hidup..
Life must goes on..
Dalam situasi ini, kita boleh menggambarkan ..contoh pelarian Vietnam ketika di terjebak ke kancah peperangan..menggunakan Emas sebagai Aset Pelindung Nilai Kekayaan.

Monday, February 28, 2011

Bursa Mingguan: Pasaran AS dorong ekonomi kukuh

DonkeyMails.com: No Minimum Payout
"Dipetik daripada Berita Harian Online"

Tarikh : 28 Feb. 2011

Faktor pekerjaan, kecairan dan peluang biaya dorong permintaan domestik

PASARAN sekali lagi berdepan peningkatan jualan akhir minggu lalu berikutan pelabur cuba mengurangkan risiko akibat meningkatnya ketegangan di dunia Arab, khususnya di Libya, yang mengganggu bekalan minyak mentah hingga menyebabkan harganya melepasi AS$100 satu tong.

Keadaan itu meningkatkan kebimbangan berlakunya peningkatan inflasi yang mampu memperlahankan pemulihan ekonomi global.
Justeru, penanda aras saham mewah Indeks Komposit FTSE Bursa Malaysia Kuala Lumpur (FBM KLCI) menurun 28.29 mata atau 1.86 peratus minggu lalu untuk berada pada 1,489.27 mata, terendah dalam dua bulan dengan Axiata (-27sen), MISC (-73sen), KLK (-RM1.82), CIMB (-17sen) and Sime Draby (-18sen) mewakili dua pertiga daripada indeks rugi.
Purata dagangan harian dan nilai berkurang kepada masing-masing sebanyak 1.73 bilion saham dan RM2.11 bilion berbanding 1.77 bilion saham dan RM2.12 bilion minggu sebelumnya.

Ketegangan di Asia Barat dan Afrika Utara (MENA) membangkitkan semula kebimbangan mengenai harga minyak yang tinggi, memburukkan tekanan inflasi dan mengurangkan kuasa beli yang boleh menjejaskan pemulihan ekonomi global yang baru bermula.

Keadaan semakin buruk apabila rusuhan merebak ke Libya, satu daripada 12 negara OPEC, yang memberikan sumbangan 5.4 peratus daripada kartel minyak mentah dengan pengeluaran 29.4 juta tong pada bulan lalu.

Walaupun pengeluaran minyak Libya sebanyak 1.6 juta tong sehari tidak besar berbanding bekalan dunia sebanyak 89.6 juta, berita mengenai serangan ke atas kemudahan minyak membawa kepada kebimbangan bahawa ketegangan akan berpanjangan dan kemungkinan serangan sama akan berlaku di kemudahan minyak lain. 
Kebimbangan rusuhan merebak ke negara pengeksport penting lain seperti Arab Saudi, Iran dan Iraq yang memberi sumbangan 29 peratus, 13 peratus dan sembilan peratus daripada bekalan OPEC boleh menyebabkan harga minyak dan pasaran ekuiti global tidak menentu, termasuk Malaysia.

Dalam keadaan tidak menentu ini, ia boleh menjadi peluang belian jika situasi di Libya tidak berlanjutan. 

Bagi sesetengah pelabur, ia menguntungkan untuk bersikap tamak ketika orang lain lebih berhati-hati.

Perlu diberi perhatian, Arab Saudi sudah berjanji menyuntik sebanyak AS$35 bilion dalam pelbagai kemudahan sosial untuk mengelak krisis dan bersedia membekalkan minyak untuk memenuhi kekurangan bekalan minyak mentah dunia.
Perdagangan antarabangsa boleh menghambat ekonomi negara tahun ini dan menyebabkan persekitaran ekonomi global tidak menentu.

Namun, keadaan pekerjaan yang menarik, kecairan mencukupi dan peluang pembiayaan murah dijangka membawa kepada permintaan domestik yang kuat dengan pertumbuhan enam peratus tahun ini apabila pelaburan dan penggunaan swasta berkembang.

Pengukuhan ringgit juga dapat menyerap inflasi. Disokong ekonomi yang mantap, harga komoditi yang menarik dan pertumbuhan pendapatan korporat, masih banyak sebab untuk mengumpul saham mewah dalam sektor seperti perbankan dan perladangan selain syarikat bermodal kecil dan sederhana dalam sektor lain seperti minyak dan gas, hartanah dan automotif.

Tinjauan teknikal memperlihatkan bulan spot kontrak hadapan KLCI bagi Februari diniagakan di Bursa Malaysia Derivatives Bhd jatuh 33.5 mata atau 2.2 peratus kepada 1,482.5, merosot sebanyak diskaun 6.77-mata kepada indeks tunai berbanding diskaun 1.56-mata pada Jumaat sebelumnya.

Kecairan panjang dan jualan panik memaksa bulis mengurangkan kerugian pada kedudukan dagangan hadapan mereka.

Indeks FBM-EMAS rugi 282.42 mata atau 2.7 peratus minggu lalu pada 10,226.16 mata, manakala Indeks FBM-Small Cap jatuh 580.09 mata atau 4.4 peratus kepada 12,537.6.

Petunjuk stochastics harian perlahan bagi KLCI susut ke paras lebih jualan berikutan jualan minggu lalu, menunjukkan keadaan teknikal awal lebih jualan yang boleh mencetuskan lantunan semula minggu ini.

Walaupun aliran petunjuk untuk KLCI terus lemah, bacaan lebih jualan awal pada petunjuk momentum mencadangkan lantunan semula teknikal pada minggu ini.

Selain itu, pengukuhan dalam pasaran AS Jumaat lalu yang didorong data ekonomi yang lebih kukuh dan pendapatan korporat sepatutnya merangsang sentimen serantau dan menyokong pemulihan awal minggu ini. 


untuk paparan sebenar..para pembaca boleh klik Disini

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pada pendapat saya yang tak berape tauliah sgt pasal ekonomi nih..ketegangan di Timur tengah mencetuskan polemik kenaikan harga minyak..menjurus ke arah pengurangan kuasa beli & peningkatan kadar inflasi,
bagaimana pon kemampanan ekonomi Malaysia dapat menyerap kadar inflasi tidak melambung tinggi, kerana Malaysia juga negara pengeluar Petroleum. Saranan saya..bagi mengelakan "Trajedi Pengurangan Kuasa Beli"
Bermulalah daripada sekarang..melabur di dalam emas..

Sunday, February 27, 2011

Dinar emas, dirham Perak dilancar

Saya Mengambil Petikan di dalam akhbar Utusan..kalo korang tak percaye..hm..ntahlar..


IPOH 26 Feb. - Perak akan melancarkan dinar emas serta dirham perak sebagai instrumen pelaburan dan simpanan pada Isnin ini.

Projek hasil kerjasama strategik GoldNet International Sdn. Bhd. dan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) itu akan disempurnakan Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan GoldNet, pembuatan dinar dan dirham berkualiti tinggi itu melibatkan sebuah syarikat tempatan berpangkalan di Kuala Kangsar iaitu Mariwasa Kraftangan Sdn. Bhd.

"Dinar dan dirham Perak direka secara unik. Jata negeri Perak ditempa di bahagian muka hadapan wang syiling tersebut sementara reka bentuk klasik dinar Islam yang pertama kali digunakan semasa zaman Khalifah Abdul Malik Marwan pula dicetak di bahagian belakang.

"Dinar Perak merupakan wang syiling seberat 4.25 gram 24K emas sementara dirham pula adalah seberat 3 gram 99.9 syiling perak," kata kenyataan tersebut.

Dalam pada itu, menurut kenyataan itu juga, GoldNet telah melantik pengedar tempatan iaitu Nubex Sdn. Bhd. yang akan membeli dan menjual dinar serta dirham Perak ke seluruh Malaysia termasuk luar negara.

Menurutnya lagi, Nubex juga sedang dalam perbincangan dengan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) untuk mengedarkan syiling tersebut kepada pelbagai rangkaian cawangan yayasan tersebut.

Thursday, February 24, 2011

Perbandingan Diantara Pelaburan Emas Fizikal

Public Gold

  • Emas fizikal
  • Segala kos ditetapkan tiada caj tambahan
  • Caj pengangkutan dan insuran dikenakan jika proses penghantaran dilakukan di luar negeri.
  • Modal pecahan 5%-6%

DonkeyMails.com: No Minimum Payout

Akaun Pelaburan 'Public' Bank

  • Tiada emas fizikal
  • Yuran tahunan RM10
  • Kuantiti emas jika kurang dari 10 gram pada 31 Disember setiap tahun akan dikenakan caj perkhidmatan RM10 setiap tahun.
  • Modal pecahan 3%-4%

Futuretrails.com: border=

Akaun Pelaburan 'Maybank' Bank


  • Emas fizikal disediakan tetapi penambahan caj pertukaran.
  • Caj pertukaran termasuk kos pembuatan, pengangkutan dan insuran dari Switzerland.
  • ¼% yuran perkhidmatan setiap bulan.
  • Modal pecahan 8%
----------------------------------------------------------------------------------------------
Bagaimanapon..pilihan terpulang kepada anda..saya cume menyarankan ,pelaburan emas fizikal lebih baik..kerana kelebihan memiliki emas fizikal dengan bantuan teknik-teknik manipulasi emas untuk
melipatkan gandakan keuntungan $$$..dalam masa yang singkat.